Titel

Wie komt er in aanmerking?

Wie komt er in aanmerking?

Voorwaarden: wie komt er in aanmerking?

Je kan een stadswoning kopen, als je voldoet aan drie voorwaarden:


1. Gemeenschappelijk belastbaar inkomen

Je gemeenschappelijk belastbaar inkomen mag niet lager zijn dan 9.123,91 euro en niet hoger dan:

• 45.578,68 euro, als je alleenstaande bent zonder personen ten laste;

• 68.361,20 euro, als je alleenstaande bent met één persoon (volledig) ten laste. Dat bedrag mag je verhogen met 4.551,05 euro per extra persoon (volledig) ten laste;

• 68.361,20 euro, als je gehuwd bent of wettelijk/feitelijk samenwoont. Dat bedrag mag je verhogen met 4.551,05 euro per persoon (volledig) ten laste; Als het inkomen van het laatste aanslagbiljet lager is dan 9.077,05 euro, mag je een hoger inkomen aantonen op basis van je huidige loon of inkomen.


2. Meerderjarig zijn

Je moet op het moment van je kandidatuurstelling meerderjarig zijn.


3. Nog geen stadswoning

Je mag niet eerder een stadswoning in Leuven hebben gekocht.

 

Wat verwachten wij van jou?

Duurzaam engagement De stad wil mensen aanmoedigen om voor lange tijd in Leuven te blijven wonen.

De stad legt een voorwaarde op voor een stadswoning: je moet je woning twintig jaar bewonen en in eigendom houden. Lukt dat niet, je plant je leven niet voor 20 jaar, kan je je appartement eerder verkopen of verhuren onder bepaalde voorwaarden waarbij je een deel van de meerwaarde behoudt. De stad wil vermijden dat je je appartement na een paar jaar al met grote winst verkoopt. Daarom is er een eerlijk systeem vastgelegd. Je kan je woning gewoon op de vrije markt verkopen. Maar je betaalt een deel van de meerwaarde die je krijgt door de verkoop terug aan de stad. Hoe langer je in je stadswoning woont, hoe hoger het percentage van die meerwaarde je zelf houdt. Het eerste jaar bedraagt de meerwaarde die je terugbetaalt 100 %. Per jaar gaat er 5 % af. Na twintig jaar vervalt de terugbetaling.

In een fictief voorbeeld gaat het zo: Je koopt een stadswoning voor 100.000 euro. Na 10 jaar vind je werk in Oostende en verkoop je het appartement voor 150.000 euro. De meerwaarde is dus 50.000 euro. Maar omdat je 10 jaar lang in je appartement woonde, gaat er 50 % af. Je betaalt de stad dus 25.000 euro terug. Alle details hierover vind je terug in het formulier om je kandidaat te stellen.