Titel

Nieuwe secundaire school aan de Vaartkom

Op 1 september 2018 opent 'Stroom', een nieuwe secundaire school voor ongeveer 300 leerlingen van de eerste graad.

Nieuwe secundaire school aan de Vaartkom

Open oproep

AGSL en de stad Leuven lanceerden een open oproep om een innovatieve secundaire school te realiseren aan de Vaartkom. Uit de twee ingediende dossiers koos de jury voor het project ‘Stroom’ van de Katholieke Scholengemeenschap Secundair Onderwijs Leuven. Het schoolgebouw komt op een terrein tussen de Dijle en de J.P. Minckelersstraat, dat de stad ter beschikking stelt.

over Stroom

Stroom is een school van de Katholieke Scholengemeenschap Secundair Onderwijs Leuven, in samenwerking met de UC Leuven Limburg Lerarenopleiding en de begeleidingsdienst van Katholiek Onderwijs Vlaanderen.

Het project ‘Stroom’ werd geselecteerd omwille van hun vernieuwende pedagogische visie en de ambitie om de school snel te realiseren. Ook het netwerk van verschillende lokale partners aan de Vaartkom (zoals Opek/Artforum, de maak-leerplek, Vaartopia en Leuven MindGate) wordt hierin betrokken. 

rol van AGSL

Ook na selectie van het schoolproject ‘Stroom’ uit de open oproep, draagt AGSL bij aan de realisatie van dit project. Zo staat het afsluiten van verschillende vastgoedtransacties op de planning, maar speelt AGSL ook een belangrijke coördinerende rol om het bouwprogramma van de school te kunnen realiseren. AGSL streeft naar een vlotte samenwerking tussen de verschillende actoren op het terrein.

stand van zaken

Momenteel worden de plannen voor de aanvraag van de omgevingsvergunning voorbereid. Daarbij gaat de nodige aandacht naar een ruimtelijk kwalitatief concept dat aansluit bij de omgeving en dat multifunctioneel ingezet kan worden. Daarna wordt de school gebouwd via systeembouw, zodat de schoolpoorten zo snel mogelijk kunnen openen.

In totaal kunnen ongeveer 300 leerlingen van de eerste graad A plaatsnemen achter de schoolbanken van de nieuwe school. Als het nieuwe gebouw niet klaar is in september 2018, opent de school tijdelijk in het vroegere klooster van de Zusters van Liefde op het Sint-Jacobsplein. Vanaf schooljaar 2019-2020 biedt Stroom ook plaatsen voor leerlingen in het tweede middelbaar aan. 

meer informatie