Titel

Het project

't Wisselspoor is een uniek kind- en gezinsvriendelijk woonproject op de bruisende Centrale Werkplaatsen in Kessel-Lo. Op wandelafstand van het station en centrum Leuven.

Het project

Stand van zaken

Tijdslijn 't Wisselspoor

Ruimte delen

inéénbeeld
Steeds vaker willen gezinnen in de stad blijven wonen. Tegemoet komen aan die stijgende vraag naar woningen en tegelijk veel groen en openbare ruimte behouden, is geen eenvoudig vraagstuk. AGSL zocht en vond een antwoord met ’t Wisselspoor waar ongeveer 52 woningen gerealiseerd worden.
Hoe kunnen mensen dichter bij elkaar wonen op een comfortabele en kind- en gezinsvriendelijk manier? Als de ruimte beperkt is, is delen de sleutel. Het woonproject heeft dezelfde kwaliteiten als een huis met een tuin. In het gebouw vind je jouw eigen volwaardige woning met terras en met 1 tot 4 slaapkamers, aangevuld met veel gemeenschappelijke binnen- en buitenruimte.
De expertise van Kind en Samenleving en het architectenteam resulteert in een uniek gezinsvriendelijk ontwerp. De bewoners zullen ook mee kunnen beslissen over de inrichting van de gemeenschappelijke binnen- en buitenruimtes zoals de daktuin waar je volop van de zon kan genieten.
 
Hier vinden gezinnen een eigen woning in het hart van Kessel-Lo,  vlakbij het station, met alle ruimte voor opgroeiende kinderen.(Lies Corneillie, voorzitter AGSL)

Binnen zijn er gemeenschappelijke ruimtes die de bewoners samen invullen: een grote ruimte voor familiefeesten, een hobbyruimte, een thuiswerkkantoor, een werkruimte om fietsen te herstellen of proper te maken, …
’t Wisselspoor bevat naast de woningen ook plaats voor een muziekacademie, een kinderopvang en handel of horeca.
 

Van spoorwegwerkplaats naar bruisende woonwijk

Inplanting Site CW

Deze vroegere spoorwegwerkplaats is vandaag een fijne buurt waar het aangenaam wonen is dankzij de gezellige sfeer en activiteiten in HAL 5, de speelruimte in het Treinpark en het Blauwputplein met horeca, handel en de academie voor beeldende kunst.

Enkele grote beschermde spoorweghallen getuigen nog van de voormalige industriële sfeer.
Later krijgt hal 4 nog een nieuwe invulling met publieke functies. Hal 9 wordt na verbouwingen het nieuwe jeugdcentrum van de stad Leuven.

De nabijheid van het station en de binnenstad is een andere troef van het project.

Meer over de Centrale Werkplaatsen.

't Wisselspoor in 1 minuut

Klimaatneutraal Leuven

Voor dit project wordt in de ontwerpopdracht de BEN-norm opgelegd en een minimumscore op de Vlaamse maatstaf voor duurzaam bouwen. AGSL wordt ondersteund door Leuven 2030, het ELENA-fonds van de Europese Investeringsbank en het Provinciaal Steunpunt Duurzaam Bouwen om van 't Wisselspoor een intrinsiek duurzaam project te maken in de brede zin van het woord. 

 

Het project zet in op wat echte duurzaamheid vandaag kan en moet zijn: ons ruimtegebruik en ons woonmodel zal moeten veranderen. Het draait niet alleen meer om energie en CO₂. (Vlaamse Bouwmeester, Leo Van Broeck)

 

Blijf op de hoogte van 't Wisselspoor

Wil je op de hoogte blijven van de volgende stappen? Schrijf je dan hieronder in op onze nieuwsbrief van 't Wisselspoor.

 

Projectgegevens

  • rol van het AGSL: bouwheer
  • partners: stad Leuven, Cohousing Projects, vzw Leuven 2030
  • ontwerpteam: URA Yves Malysse Kiki Verbeeck
  • subsidietrajecten: begeleiding via het ELENA-fonds van de Europese Investeringsbank, projectadvies van het Provinciaal Steunpunt Duurzaam Bouwen en steun van de Vlaamse Overheid via het Stadsvernieuwingsfonds.