Titel

Comenius

Dankzij de samenwerking tussen het AGSL en UC Leuven-Limburg - UCLL, beide lid van Leuven MindGate, krijgt Campus Comenius een nieuwe invulling als International House. Een plek waar internationale onderzoekers, werknemers en bedrijven wegwijs worden gemaakt en zich kunnen integreren in de Leuvense regio. Het AGSL staat in voor de ontwikkeling van het project, in samenwerking met de partners van Leuven MindGate.

Comenius

Projectgegevens

  • rol van het AGSL: ontwikkelaar project Comenius
  • partners: Leuven Mindgate, stad Leuven, International School Leuven
  • investeringsbudget: 5.000.000 euro
  • subsidies: /

Situering

Campus Comenius, de voormalige campus van UC Leuven-Limburg, ligt vlakbij het station en het stadskantoor van Leuven en komt midden 2017 vrij. Door de uitstekende ligging en beeldbepalend karakter is het een uitgelezen plek om dit International House te realiseren en ook de International School Leuven te herhuisvesten. Het gebouw werd begin jaren 1930 gebouwd als provinciale normaalschool voor meisjes.  Het gebouw is niet beschermd maar heeft wel erfgoedwaarde. Het herbestemmingsproject dient dus met respect om te gaan met de waardevolle exterieur- en interieurelementen.

Programma

De sfeer en aangename ruimtes in het gebouw, bieden heel wat kansen om van het International House een aantrekkingspool te maken voor de expats. Dienstverlening die hen ondersteunt bij het verhuizen naar en integreren in Leuven wordt er zoveel mogelijk gebundeld. Allerlei organisaties die werken rond internationalisering kunnen er een plek vinden. Flexplekken, kantoren en vergaderfaciliteiten worden er aangeboden aan organisaties zoals Leuven MindGate, India House Leuven, UCLL,… Maar het International House moet in de eerste plaats een ontmoetingsplek worden die ruimte biedt voor initiatief en gemeenschapsopbouw. Ook meer formele events en netwerking momenten moeten er een plaats kunnen vinden.

De International School Leuven (ISL) bestaat vier jaar en krijgt ook een plek in dit gebouw. ISL heeft een duidelijke link met het International House, maar is een heel specifiek programma op zich. De International School Leuven is op dit moment een relatief kleine basisschool, echter met een groeiperspectief.  De infrastructuur dient de typische onderwijsstijl die inzet op doorgedreven differentiatie, projectwerking en hoekenwerking te faciliteren. Ook de schoolinfrastructuur zal potentieel gedeeld worden met bijvoorbeeld scholen zoals die van de Chinese en Poolse gemeenschappen die vaak op woensdagnamiddag en in het weekend, de taal van het land van herkomst aanleren. 

Sfeerbeelden

Comenius
Comenius

Externe links