Titel

Cohousing en bewonersbegeleiding

Cohousing is een woonvorm waarbij huishoudens op zelfstandige basis wooneenheden bewonen en daarnaast ook gebruik maken van uitgebreide gedeelde leefruimtes, zoals keukens, eetzalen of andere ruimtes voor gemeenschappelijk gebruik (die in sommige gevallen ook voor niet-bewoners worden opengesteld).

Ook in ’t Wisselspoor zitten heel wat gemeenschappelijke ruimtes. Dat is net één van de kwaliteiten van het woonproject. De bedoeling is dat toekomstige bewoners de invulling van die gemeenschappelijke delen samen bekijken.

Cohousing en bewonersbegeleiding

Bouw mee aan 't Wisselspoor

De hoofdlijnen van ‘t Wisselspoor liggen vast: vorm, hoogtes, aantal woningen, ... Maar kandidaat bewoners kunnen de gemeenschappelijke ruimtes nog mee invullen. Daarom zoeken we bewust nu al, vroeg in het proces, toekomstige bewoners. Dat heeft zo zijn voordelen. Je kan dan samen met andere kandidaat bewoners verder vorm geven aan het project en je krijgt een voorrang op je woningkeuze.
 

Waarover kan je mee nadenken?

 

Invulling van de gemeenschappelijke delen:
 
Elke woongroep kiest zelf de inrichting van de ontmoetings- ruimte en de andere gemeenschappelijke ruimtes (binnen en buiten).
 
  • een grote keuken voor familiefeesten?
  • een wassalon?
  • ruimte om je fiets  proper te maken?
  • een hobbyruimte?
  • een werkatelier?
  • een leeshoek?
  • een muziekkamer?
  • een filmzaaltje? 
 
Individuele woningen:
 
Je eigen woning is zeer degelijk en volledig afgewerkt. Kandidaat-bewoners kunnen de aankoop van bijvoorbeeld een keuken, vloeren, binnendeuren, sanitair en stopcontacten in groep doen. Zo genieten ze van scherpe prijzen. Voor je eigen woning heb je dan de optie om te kiezen tussen de drie basisvarianten die de groep heeft vastgelegd.
 
En meer:

Samen met de kandidaat-bewoners van jouw woongroep kies je samen een naam voor die woongroep. Je beslist samen over het toekomstige gebruik van de gemeenschappelijke ruimten, over een huisdierenbeleid, over hoe je je als groep organiseert, ...
 

Bewonersbegeleiding door Cohousing Projects

Om al die gemeenschappelijke beslissingen in goede banen te leiden, doet het AGSL een beroep op Cohousing Projects.
 
Maandelijkse vergaderingen
Cohousing Projects organiseert en modereert maandelijks een algemene vergadering voor de twee woongroepen. Ze begeleiden de inrichting van de gemeenschappelijke ruimtes. Ze adviseren je over budgetten, groepsvorming, ontwerp, juridische organisatie en zoveel meer. Op die vergaderingen nemen de kandidaat bewoners zelf alle beslissingen.
Uitstappen en workshops
Cohousing Projects organiseert uitstappen naar bijvoorbeeld andere woonprojecten met gemeenschappelijke ruimtes of plant een workshop rond duurzame woonoplossingen, ...
Vertegenwordiging
Cohousing Projects vertegenwoordigt de bewonersgroepen bij de ontwerpers, bij het AGSL (bouwheer) en bij de aannemer. Zij zijn het centrale aanspreekpunt tussen de verschillende partijen.