Fonteinstraat

AG Stadsontwikkeling Leuven renoveerde de voorbije maanden drie studio’s in de Fonteinstraat in Leuven op een circulaire manier. We recupereerden bouwmaterialen maximaal en maakten de inrichting demonteerbaar. Deze circulaire renovatie is een pilootproject en zal een inspiratie vormen voor toekomstige renovatieprojecten. Hiermee draagt AG Stadsontwikkeling Leuven bij aan de circulaire strategie van stad Leuven. De studio’s dienen de komende maanden als kijkwoning en worden nadien ingezet voor betaalbaar wonen.

24/05/2022 Primeur voor de pers

We zetten voor het eerst de deuren open van de drie studio's in de Fonteinstraat voor de pers. Kristof Ribus, projectbeheerder bij AG Stadsontwikkeling Leuven, gaf de rondleiding en legde aan de hand van concrete voorbeelden uit wat zo'n circulaire renovatie precies inhoudt. Lies Corneillie, voorzitter van AG Stadsontwikkeling Leuven, lichtte de keuze voor deze circulaire aanpak toe. Tot slot kaderde David Dessers, schepen van klimaat en duurzaamheid, het initiatief in de circulaire strategie van de stad.

Persbericht circulaire renovatie van drie studio's.

Artikel Bond Beter Leefmilieu

15/05/2022 In rechte lijn naar de oplevering

We werkten het sanitair en de elektriciteit in de studio's af. Zo werden onder andere de verlichtingsarmaturen geïnstalleerd. De wanden en plafonds kregen een likje verf en de laatste hand werd gelegd aan de houten vloeren.

04/04/2022 De studio's krijgen vorm

Deze maand geraken we in een stroomversnelling en komt onze visie tot leven! Van werkbladen tot bedframes, sanitaire ruimtes, multifunctionele kasten en wanden. Het begint allemaal vorm te krijgen. Volgens het circulaire principe is alles zo geconstrueerd dat het eenvoudig demonteerbaar is en zo elders gebruikt kan worden.

De werkbladen van de keukens werden vroeger gebruikt in het Politiehuis en krijgen een tweede leven in de studio's van de Fonteinstraat. Ook kleinere items zoals de handgrepen worden hergebruikt en geven de studio's karakter.

15/03/2022 Natuurlijke isolatie

In maart werden de vloeren geïsoleerd met het natuurproduct kurk. Dit is een ecologisch alternatief met een hoge isolerende waarde, een win-win dus! Hierna werden de prachtige houten vloeren gelegd.

28/02/2022 Mozaïekvloeren op maat

Op 21 februari startten de werken aan de vloeren van onze drie studio's. De vloeren in de hal bestaan uit gerecupereerde natuursteen die vroeger als schouwmantels dienden. Van circulair renoveren gesproken!

17/01/2022 Vordering renovatiewerken

De komende periode wordt er hard gewerkt aan de technieken (zoals het sanitair en elektriciteit), het buitenschrijnwerk en het interieur.

15/11/2021 Start renovatiewerken

Wonen en Werken startte maandag 15 november met de afbraak- en ontmantelingswerken het project in de Fonteinstraat. Deze werken van Wonen en Werken zullen ongeveer twee weken duren. Erna gaat een andere ploeg aan het werk.

Gunning

Een paar maanden geleden deed het AGSL een oproep naar architecten om samen de circulaire reis aan te gaan in de Fonteinstraat. Jullie circulaire ambitie en engagement voor duurzaam bouwen was duidelijk voelbaar bij de inzendingen. Bedankt allemaal!

Na een grondige selectieprocedure selecteerde het AGSL KPW architecten. Proficiat! We kijken enorm uit naar de samenwerking met KPW architecten en houden jullie hier op de hoogte over de vorderingen van dit circulaire pilootproject.

Dit project maakt deel uit van de GDCB en het Interreg FCRBE initiatief.

Het project

  • Aan de Fonteinstraat in Leuven staat een appartementencomplex uit 1970 waar zich 3 studio’s in bevinden die vandaag de dag niet meer aan de huidige normen voldoen. De studio’s zijn nodig toe aan een grondige renovatie.
  • Deze renovatie proberen we op een circulaire manier te realiseren. Het AGSL dient in haar beleidskeuzes telkens te zoeken naar de mogelijkheden om zo veel mogelijk bij te dragen aan die bijzondere ambitie. Een van de daaruit voortvloeiende acties was het ondertekenen van het pamflet van de Green Deal Circulair Bouwen (GDCB) in 2019.
  • De studio’s in de Fonteinstraat zijn kort daarna aangewezen als onderwerp voor dit pilootproject.
  • Het AGSL heeft als doel gesteld in 2021 de studio’s bewoonbaar te maken, waarna de leerlessen uit het project gebruikt zullen worden voor mogelijke opschaling en toekomstige circulaire projecten.
  • Naast de GDCB is dit project ook aangewezen als pilootproject voor het internationale Interreg project Fascilitating Reclaimed Building Materials (FCRBE).

Circulaire inspiratie

Doe je graag inspiratie op? Klik dan hier voor de vrijblijvend te raadplegen bronnen.

Partners en pilootprojecten

Dit project is namens het AGSL ingediend als pilootproject voor de volgende twee initiatieven.

AGSL in de pers

Heb je vragen over dit project?

Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.