Titel

Vaartopia

Vaartkom, de creatieve long van Leuven

Vaartopia

Vaartopia

Vaartopia is een bijzonder stadsproject. Het biedt in de Vaartkom meer fysieke ruimte voor spelers uit de creatieve en culturele sector. Enerzijds krijgt deze jonge en dynamische sector hierdoor de plaats om zich optimaal te ontwikkelen. Anderzijds is dit een unieke kans om de Vaartkom te laten uitgroeien tot een levendig deel van het stadscentrum.

De Vaartkom zal uitgroeien tot de creatieve long van Leuven. Zoals een grote groene ruimte zorgt voor zuurstof (letterlijk) in de stad, pompt een creatieve long zuurstof (figuurlijk) in de samenleving: zuurstof voor stedelijke vernieuwing, actief burgerschap en creativiteit.

Op die manier creëert de Vaartkom een vibe die tot ver buiten de stadsgrenzen voelbaar is, een sfeer voor vrijhavens en broedplekken, voor experiment en innovatie, voor ontmoeting en inspiratie. Vaartopia maakt van de Vaartkom een plek met een heel eigen karakter die (ook internationaal) het verschil maakt.

De kiem is gelegd

Een aantal lopende en gerealiseerde projecten vormen de kiem van Vaartopia: het kunstencentrum OPEK, de creatieve hub De Hoorn, de tijdelijke ateliers van Cas-co, woonboten voor jeugdhuizen, architecten en productiehuizen, de tijdelijke inrichting van publieke ruimtes Sluispark en het plein voor OPEK … Het stadsproject Vaartopia versterkt de impact die deze plekken nu al hebben.

Wil je meer weten?

Vaartopia staat voorlopig nog in de kinderschoenen. Toch hebben we al een eerste brochure klaar waarin je heel wat informatie over het idee Vaartopia kan terugvinden.