Titel

Blauwputplein

Een ontmoetingsruimte in open lucht.

Blauwputplein

Projectgegevens

  • rol van het AGSL: bouwheer
  • in samenwerking met: stad Leuven en de Vlaamse maatschappij voor sociaal wonen (VMSW)
  • ontwerp en studies: Groep Infrabo nv, Westerlo en Vectris cvba, Leuven
  • veiligheidscoördinatie: Macobo bvba, Tessenderlo
  • uitvoerder: Colas Belgium
  • investeringsbudget: ca. 1.700.000 euro
  • subsidies: VMSW subsidie voor infrastructuurwerken 645.000 euro

Project

Blauwputplein

Het Blauwputplein is aangelegd als een ontmoetingsruimte in open lucht. Het wordt begrensd door het gebouw ‘De Werkhuizen’ (woningen met een sokkel voor handel, horeca en academie), de Diestsesteenweg, hal 4 en 5, het Locomotievenpad en het toekomstig woonproject ’t Wisselspoor’.

Een multifunctionele strook aan de kant van ‘De Werkhuizen’ bevat zitelementen, een podium, plantvakken… die uitnodigen tot gebruik en ontmoeting. Een trappenpartij en hellend vlak ontsluiten de site vanaf de Diestsesteenweg en worden eveneens een volwaardige verblijfsruimte. De rest van het plein is vrij gehouden om het polyvalent te kunnen gebruiken voor buurtactiviteiten, fietslessen en occasionele evenementen.

Als tegengewicht voor het verharde plein, wordt er tussen het plein en hal 4 en 5 een groene strook met waterpartij aangelegd. Een definitieve invulling volgt na restauratie van de hallen. 

Onder het Blauwputplein bevindt zich de fietscentrale. De politie stockeert er gestolen of fout gestalde fietsen en weesfietsen. Je kan hier ook terecht om je fiets te laten graveren. De fietsschool maakt dankbaar gebruik van het plein voor het organiseren van fietslessen.